Ösztöndíj 25 éven felüli teológiára jelentkezőknek

Nagyobb élet- és munkatapasztalattal rendelkező – a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karára (KRE-HTK) felvételiző – teológusjelöltek számára indít ösztöndíjprogramot a Dunamelléki Református Egyházkerület 2024 szeptemberétől.

Az egyházkerület több testvéregyházi modellt megismerve döntött úgy, hogy támogatni kell azokat, akik elhívásuk érdekében otthagyják a munkaerőpiacot, hogy teológiai tanulmányaikra koncentráljanak és felkészüljenek a lelkipásztori szolgálatra.

A megpályázható ösztöndíj összege legfeljebb a gyülekezeti beosztott lelkipásztor havi minimum illetményének 85 százaléka. Ez az összeg idén közel nettó 300 000 (háromszázezer) forint, az adott pályázó végleges ösztöndíjának kiszámolásánál meghatározó lesz a pályázó családtagjainak egy főre jutó jövedelme. Évente 1-3 fő nyerheti el a támogatást.
Az ösztöndíjra azok a 25 és 50 év közöttiek pályázhatnak, akik sikeresen teljesítették a felsőoktatási felvételi eljárást.

Az ösztöndíjat elnyerőkkel tanulmányi szerződést köt az egyházkerület, melyben a leendő teológusok gyülekezeti lelkészi szolgálatra köteleződnek el – vezető lelkipásztoroknál hatéves, beosztott lelkészeknél tizenkét éves időtartamra.

„Ez a befektetés bőségesen kamatozik majd a gyülekezeti életben. Egy munka világában kipróbált és tapasztaltabb lelkész sokkal jobban tud majd a gyülekezeti tagok életére rezonálni, akik többsége szintén a munka világából érkezik. Ezeknek a szolgatársaknak evidens lesz, hogyan élnek, milyen problémákkal küzdenek, milyen örömök határozzák meg őket. Egy felelős egyházvezetésnek az a feladata, hogy mind a lelki, mind a személyi, mind pedig az anyagi erőforrásokkal úgy gazdálkodjon, hogy az javára legyen annak a közösségnek, akik megválasztották őket. Reménység és bátorság – ez a két szó jut eszembe, amikor erre a leendő ösztöndíjra gondolok” – fogalmazott a portálunknak adott interjújában Literáty Zoltán, a KRE-HTK dékánja.

Az ösztöndíjprogramot felmenőrendszerben vezeti be az egyházkerület 2024 szeptemberétől. A részletes ösztöndíjszabályzat a parokia.hu-n olvasható, ide kattintva.

 

Forrás: parokia.hu

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

nyelvvizsgaközpont

 

Online tanácsadás 

Diáktanácsadó központ